top of page

Mi az Airsoft?

Az Airsoftot versenyszerű, csapatlövész sportként lehet meghatározni.

Az airsoft eredete

Az airsoft Japánból ered, a korai 70-es évekből. Ichiro Nagata volt az, aki eredetileg modell fegyvereket akart, amelyek nem lőnek ki „éles” lövedéket, nem tudnak ölni, de még is imitálják a lövést, valamilyen lövedék kilövésével, az eszköz lehető legnagyobb élethűsége mellett.

 

Az angol „soft air” kifejezés az ekkor még hajtóanyagként használt gáz-olaj keverékre utalt, amely jelentősen gyengébb volt, mint a széndioxid (CO2) hajtógáz. Ezeket a soft-air fegyvereket eredetileg céllövészetre használták, de mivel lövedékükkel felületi sérülés nélkül lehetett emberre lőni, ez a tulajdonsága, egyre népszerűbbé tette hadijátékosok között, amelyet Japánban – „túlélő” játéknak neveznek.

A fegyver aztán gyorsan népszerű lett Kínában, Hong-Kongban, Koreában, Taiwanon és a Fülöp-szigeteken, egyértelműen köszönhetően az adott országokban kialakult szigorú fegyvertartási szabályoknak. Ezekből a korai, egy lövéses, szabadidő-fegyverekből a japán Masudaya játékgyártó fejlesztette ki az első, valódi fegyver kinézetű légfegyvert, amit „Airsoft”-nak hívtak.

Az airsoft fejlődése

Az első „Airsoft” már CO2-vel működött ami, még nagyobb élethűséget eredményezett. A japán és amerikai gyártók a 80-as években kezdték el gyártani a gáz üzemű, zár-hátrasiklást is imitáló airsoft fegyvereket.

Az egyik legnagyobb airsoft fejlesztést a korai 90-es években a japán, Tokyo Marui végezte, amely létrehozta az első automata, elektromos fegyvert vagy AEG-et, ahogy azt ma, általánosan ismerjük.

A létrejött AEG elektro-mechanikai belső felépítése egy újabb, élethű tulajdonsággal emelte a valósághűen kinéző fegyverek értékét, ez pedig, a gyorstűzelés képessége. Ezt követően az airsoft felszerelések egyre inkább közelítettek a valósághoz.

Több airsoft szabadalom született kifejezetten katonai vagy rendőrségi használatra. Ilyenek például a jelölő képes (festék) lövedékek vagy az újra használható festék vagy lövedéket szóró gránátok. Ezek a fejlesztések adták meg az airsoftnak azt a hatékonyságot, amely belépőt jelentett a katonai és a rendőrségi gyakorlóterekre.

A kiképzési célú airsoftok a GBB (gázműködtetésű, szán-hátrasiklású) fegyverek közé tartoznak, ahol a fegyvereket a civilek számára készültektől alapvetően a nagyobb súly (élethű, fém replika), a teljesen mozgó zárszerkezet és a plusz súllyal segített, erősebb visszarúgás különbözteti meg.

Professzionális alkalmazás

Az airsoft valósághűségének, relatív biztonságos lövedékének és gazdaságosságának köszönhetően igen jól illeszkedik a hadijátékok elvárásához és a rendvédelmi szervek egységeinek, különböző szituációkra való felkészítéséhez.

Az USA-ban sok rendőrségi intézmény és katonai egység használ airsoft fegyvereket ma már az élethű, közeli (force on force), szimulációs képzéseinken. Az airsoft fegyverek kiképzési célú elterjedésének egyik nyomós oka, szimplán gazdasági - 2020-ban, egy M4-es vaktöltény árából ~170 BB-t lehetett venni.

Az Amerikai Parti Őrség az airsoftot hivatalosan is kiképzési eszközének minősítette 2018-ban.

Biztonság és szabályozás

Az airsoftok élethűsége és hasonlósága az igazi lőfegyverekhez hamar elérte azt a szintet, hogy Amerikában és aztán Nagy-Britanniában is, már csak feltűnő színnel megjelzett airsoft fegyverek hozhatóak, korlátlan forgalomba.

 

Különböző országokban eltérők a kultúrák, így ebből adódóan léteznek szabályozottabb és kevésbé szabályozott airsoft közösségek, piacok. Európa több országában, hazai viszonyításban, szigorúbbak az airsoft fegyvervásárlási és használati szabályok.

Magyarországon a Magyar Airsoft Szabályzat 2015-ös változata a leginkább, széles körben elfogadott szabályrendszer. Ettől minden esetben eltérni lehet és szoktak is, külön, házi szabályokkal.

bottom of page